Vad händer?
Rättvisan står inför nya utmaningar såväl i det stora som lilla perspektivet. Globalt visar tankesmedjan World Justice Projects Rättsstatsindex att respekten för rättsstatens principer minskar. Det beror på tre faktorer: Ett antal diktaturer som Belarus och Myanmar som struntar fullständigt i rättsstatsprinciperna, medan ett antal andra, mestadels populistiska länder som Filippinerna och Ungern i stigande utsträckning missbrukar samma principer. Den tredje faktorn är att de begränsningar som infördes i många länder under pandemin blivit kvar i en eller annan form.
Rättssystemet är viktigt. Varje år stöter upp till en miljard människor i världen på problem som behöver lösas med hjälp av lagar, men det är bara 30 procent som får någon lösning och många kommer aldrig så långt som till en domstol.
Ett sätt att göra domstolsprövning tillgänglig för fler och som uppmärksammas alltmer är digitalisering av rättsprocessen, genom bland annat videoförhör och distanssessioner, men även att börja utnyttja AI Här ledde pandemin till ett genombrott med helt nya procedurer, som i många fall blivit bestående.
Redaktionens kommentar
I det lilla, svenska perspektivet ligger vårt land bra till i Rättsstatsindex – på fjärde plats efter våra nordiska grannländer. Men Tidöavtalet – det dokument som gör att den nuvarande regeringen över huvud taget kan regera – har skapat en stigande oro för utvecklingen på det rättsliga området. Så till exempel har Civil Rights Defenders granskat avtalet och kommit fram till att det innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av.