Vad händer?
Att reflektera över det okända samhället har sina utmaningar. Googlingar och spontana associationer leder omedelbart till olika former av ockulta fenomen och konspirationsteorier. Vanligast förekommande är legenden om det hemliga sällskapet De Nio Okända. Enligt denna legend sammankallade den indiska kejsaren Ashoka för över 2000 år sedan nio män (vad annars..) för att samla, vårda och använda kunskap inom nio olika områden. En kunskap som kunde uträtta stordåd i rätta händer, men som kunde vara fruktansvärd om den hamnade i fel händer. Bland de nio kunskapsområdena som skulle hållas borta från vanligt folk fanns t.ex. propaganda, fysiologi, mikrobiologi, alkemi, kommunikation, strålning och sociologi. När någon av dessa nio män föll ifrån så valdes en värdig ersättare och så ska det ha fortsatt in i våra dagar. Och visst, såväl Isaac Newton som Albert Einstein påstås ha tillhört denna illustra skara.
Hur intressant denna legend än är, så handlar det okända samhället som går under radar om något annat, nämligen alla tekniska landvinningar som än så länge inte fått genomslag, men om eller när det händer så får det stor betydelse för samhället. Några exempel är hjärnimplantat som gör att vi människor kan läsa varandras tankar (Elon Musks favorit), grafen som är 200 gånger starkare än stål, väger nästan ingenting och kan förvandla värme till elektricitet, energilagringssystem som gör att förnyelsebar energi från vind, våg och sol kan lagras vilket innebär att dessa energislag blir planerbara, åldersklockor som i stora drag kan ange hur mycket dina organ har försämrats och på så sätt förutsäga hur många friska år du har kvar.
Alla dessa teknologier och många andra är än så länge på förhoppningsstadiet, men några av dem (men inte alla) kommer att få ett kommersiellt genombrott och förändra vårt samhälle på köpet. Frågan är bara vilka och när.
Redaktionens kommentar
En förhoppningsteknologi som verkar stå på randen till ett sådant genombrott är fusionskraften. För första gången har forskare i USA lyckats producera mer energi från fusion än vad som användes för att driva den. Låter inte speciellt märkvärdigt, men det innebär på sikt ren och billig energi, men också en möjlighet till nya typer av kärnvapen.
En annan förhoppningsteknologi som kommit ännu längre och noterats på mediernas radar, är den nya AI-applikationen Chat GPT från Open AI. Verktyget fungerar som en chatt-konversation mellan människor och kan hantera flera språk, även svenska. Användaren skriver en fråga och får ett svar tillbaka. Ställs en följdfråga fördjupar chattboten svaret. Den lär sig hela tiden, vilket gör att en standardfråga ställd vid två olika tidpunkter inte besvaras på samma sätt. Intresset har varit minst sagt massivt, men över en miljon som testat applikationen på bara några veckor.