Vad händer?
Klimatet och digitaliseringen, inklusive sociala medier, definierar även det nya normala för investeringar.
Wall Street och övriga finanscentra har allt tydligare insett att nu är det allvar, inte minst efter det att Biden tillträtt som ny president. Hans gröna agenda var tydlig redan i valrörelsens ”Build Back Better Agenda”. Vad som blir kvar efter de politiska turerna i en minst sagt splittrad kongress återstår att se, men amerikanska företag och banker tänker inte vänta. Redan för ett år sedan hade över 800 städer, 100 regioner och 1500 företag förbundit sig att koldioxidbefria sin verksamhet. På börsen är stämningen densamma. Investmentbolag, med gigantiska BlackRock i spetsen, överger investeringar med tydliga hållbarhetsrelaterade risker.
Som alltid är trenderna inte entydiga. Fortfarande investeras det miljardbelopp i fossila bränslen, men intresset har minskat så mycket att oljerika delstaten Texas har sett sig tvingade att stifta en lag som förbjuder delstatliga aktörer att samarbeta med företag som kapat banden med olje- och gasindustrin.
I EU har parlamentet antagit den nya klimatlagen, som ledamöterna och EU-ländernas förhandlare i rådet informellt enades om i april i år, och som ska göra unionen koldioxidneutral till 2050. Ett högt uppsatt mål, som förutsätter att finansvärlden ställer om till grönt på riktigt och inte bara ägnar sig åt ”green-washing”.
Redaktionens kommentar
Om de stora investeringsdrakarna blir allt grönare så tycks det nya normala för småsparare vara att använda sig av sociala medier i sina försök att bli rika på börsen. Turerna kring företaget GameStop visar vad som kan hända om tusentals personer koordinerar sina aktieaffärer via någon plattform (i det här fallet Reddit). Det blir också en nyttig påminnelse om att börsen inte bara styrs av robotar och algoritmer utan att det finns plats även för ett och annat känslomässigt beslut.