Vad händer?
Pandemin har verkligen riktat strålkastarljuset mot arbetsmarknadens möjligheter och tillkortakommanden. Möjligheter för alla med rätt sorts kunskap och kompetens att övergå till distansarbete som visserligen har sina utmaningar, men som helt klart minskat smittrisken. För övriga, med olika typer av kontaktyrken, där fysisk närvaro på en viss plats ingår i förutsättningarna, har utmaningarna och smittspridningen varit betydligt större. Orättvisorna med denna typ av tudelad arbetsmarknad har blivit uppenbara och lär bestå.
Men det nya normala för arbete bestäms även av de andra två stora påverkansfaktorerna. Pandemin har turboladdat den digitala omställningen, något som ekonomerna kallar ”påtvingad automatisering”, och då gäller det inte bara kontorsarbetarnas Zoom och Teams. Industrin har tagit ett jättekliv och allt fler smarta fabriker sköts nu på distans.
När det gäller klimatomställningens påverkan på existerande yrken så verkar den än så länge vara rätt oklar. ILO har en sida på nätet som bl.a. lyfter fram att extremt väder, som torka, hetta och cykloner, gör att utomhusyrken kan få det svårt. Till det kan naturligtvis läggas att om man jobbar på ett oljefält eller i en kolgruva kan det tids nog vara klokt att se sig om efter ett nytt jobb.
Förslag på nya, gröna yrken finns det däremot i mängder. Förutom de självklara som vindkrafttekniker och solpanelmontör hittar man t.ex. vågproducent, ekoarkitekt och hållbarhetskonsult.
Redaktionens kommentar:
Det nya normala för arbete innebär uppenbarligen en hel del utmaningar, eftersom när pandemins effekter klingat av kommer det två stora omställningarna – den digitala och klimatet – att slå till med full kraft. Inte konstigt att det finns tecken på att vi i väst inte är lika sugna på att jobba lika mycket som vi var före pandemin. Samtidigt är arbetslösheten hög, tack vare svårigheten att matcha jobbsökande med lediga jobb.
Ett alternativt arbetssätt som, trots pandemins påverkan på resandet, växer är de digitala nomaderna. Än så länge från en väldigt låg nivå, men på sikt kan det kanske bli ett självklart inslag i det nya, normala arbetslivet?