Vad händer?
Efter pandemin har distans- eller hybridarbetet blivit en naturlig del av arbetslivet, såväl i Sverige som internationellt. Så tex visar en genomgång som fackförbundet ST:s tidning Publikt gjort att nästan alla svenska myndigheter erbjuder sina anställda att arbeta på distans. Det är en uppskattad möjlighet och dessutom en konkurrensfördel när myndigheterna söker nya medarbetare. En myndighet konstaterade att beläggningen på deras kontor numera var ungefär 25 procent, samtidigt som 9 av 10 medarbetare och chefer tyckte att hybridarbetet fungerade bra eller mycket bra. Alla är inte lika roade. Vissa företag, som tex Amazon kräver, förvånande nog med tanke på företagets high-tech profil, att de anställda måste vara på kontoret minst tre dagar per vecka. Mindre förvånande är att fastighetsägare försöker uppgradera kontorens status på olika sätt. En Novus-undersökning visar att vad som skulle kunna få oss tillbaka till kontoret är sådana saker som en fast, gärna avskärmad arbetsplats, fler sociala ytor, gym/träningsmöjligheter, men också en kontorshubb nära hemmet.
Men alla kan som bekant inte arbeta på distans. I USA är det ungefär 40 procent av arbetskraften som har den möjligheten, vilket onekligen har skapat orättvisor. Men nya tider stundar när AI kommer in i bilden och rätt snart ändrar anställningsmönster och omfördelar arbete. Då kommer uppdelningen mellan anställda vars arbeten kan ersättas av AI och de som förblir oersättliga snart påminna väldigt mycket om klyftan mellan anställda på plats och de med möjligheter till distansarbete.
Redaktionens kommentar:
När det gäller hållbarhetsdimensionen så är rätten till distansarbete en förutsättning för att nå klimatmålen, enligt en debattartikel i DI. Visserligen verkar transportsektorns mål om 70, procent minskad klimatpåverkan till år 2030 med den nuvarande regeringen vara överspelat. Men det ändrar dock inte det faktum att distansarbetet i sig frestar på miljön mindre och skapar behov av en förändrad stadsplanering (till det bättre eller till det sämre beror på vem man frågar).