Vad händer?
Hur och var ska vi egentligen arbeta, vi som har den typen av arbetsuppgifter som inte nödvändigtvis måste utföras på en viss plats? Den frågan har verkligen kommit centrum efter pandemin. Än så länge prövar sig de flesta arbetsgivare och medarbetare fram, såväl i Sverige som internationellt.
När det gäller var arbetet ska utföras så verkar många bedömare vara överens om att det inte lär blir någon återgång till fem dagar på kontoret, utan snarare två till tre dagar där och övrig tid på valfri plats, vilket oftast, men inte alltid, är hemmet.
Intressantare är diskussionen som förs kring hur arbetet ska skötas. Här verkar ett diskursbrott vara på gång, där fokus flyttas från enbart arbetsgivarens behov till att uppmärksamma även arbetstagarens, åtminstone om han eller hon är att betrakta som en talang, vars kompetens är viktig för företaget. Till och med i USA pratar man numera om att ”medarbetarens välbefinnande är en nyckelfaktor”. Ett exempel är kortare arbetsveckor som införs på prov eller permanent i t.ex. Spanien, Japan, Skottland och Island, liksom förbud för arbetsgivare att ringa eller mejla sina medarbetare på kvällar och helger i länder som Frankrike, Portugal och Belgien.
Redaktionens kommentar
En konsekvens av det nya arbetslivet är att synen på vad som är arbete och dess betydelse för den enskilde håller på att omprövas. Tidigare generationer (inklusive skribenten) såg på arbete som en viktig del av identiteten, vilket bland annat gjorde att pensioneringen kunde bli problematisk. Man bytte inte heller gärna arbetsplats eller framför allt inte yrke. Dagens medelålders har insett att arbetsplatser och yrken kommer och går och att det gäller att vara anställningsbar genom att ständigt kompetensutveckla sig (vilket i sig är en utmaning). De ännu yngre, generation Z, nöjer sig varken med enbart en trygg anställning (även om det alltid är trevligt) eller en kompetensboostad karriär, utan förväntar sig ett meningsfullt arbete hos en ansvarstagande arbetsgivare, och helst ett som gör riktig skillnad när det gäller hållbarhet, annars får det vara.