Vad händer?
Så var det dags att lägga en ny bokstavskombination på minnet. Aukus, dvs. den nya försvarspakten mellan Australien, Storbritannien och USA, som innebär att Australien får köpa eller hyra åtta atomdrivna ubåtar med leverans någon gång mellan år 2030 och 2040. Pakten innebär att Australien agerar opålitligt och bryter ett avtal med Frankrike om att köpa tolv dieseldrivna ubåtar för närmare 350 miljarder kronor.
Tankarna bakom pakten är både realpolitiska och diffusa. Realpolitiska för Australien, som får tillgång till unik teknologi och blir nation nummer sju att disponera atomdrivna ubåtar, samtidigt som man markerar mot Kina att dess militära expansion i regionen får motstånd. Samma resonemang är relevant för USA, som dessutom gärna vill rikta blickarna bort från den misslyckade Afghanistan-reträtten. Återstår Storbritannien, vars motiv är mer diffusa. Eller som en krönikör i The Guardian uttryckte det. ” Boris Johnsons militära allians i Stilla havet är hänsynslös post imperial nostalgi.”. Krönikören påpekade också med illa dold förtjusning att när ubåtarna väl levereras är de antagligen obsoleta och kan ersättas med obemannade undervattensdrönare.
Redaktionens kommentar
Det är för tidigt att överblicka konsekvenserna av detta opålitlighetsexempel i närtid. Att Kina går i taket är ingen överraskning, inte minst eftersom avtalet tillkommit just för att möta den kinesiska militära expansionen i regionen. Frankrikes besvikelse är också förståelig. Mer spännande blir att följa EU:s reaktion. Inställda möten? Javisst, det tillhör dramaturgin. Inställda handelssamtal med Australien? Då blir det genast lite knepigare, eftersom många EU-länder, som Sverige, vill skilja frihandeln från storpolitik, men frågan är om det går? Koppla ihop Aukus med BREXIT- förhandlingarna om fiskekvoter och Nordirland? Då kan det nog hetta till och kanske rentav gå över styr.