Vad händer?
I dagens politiska diskurs borde integration inte ha kopplats ihop med hoppfullt i rubriken ovan, utan tvärtom med dystert. Men allt är inte nattsvart när det gäller integration, utan i det tysta pågår mängder med inspirerande och fungerande aktiviteter, som förtjänar att uppmärksammas som en motbild till alla katastrofreportage. Det gjorde SvD för några veckor när man i en stor artikel skrev om hälsofrämjaren Hoda Abbas i Malmö, som oförtrutet och med gott resultat arbetar med att få invandrakvinnor från Mellanöstern är både äta rätt och framför allt inte längre känna oro kring socialtjänsten.
Det finns många andra goda exempel på fungerande integration runtom i landet, något som SKR tagit fasta på och listat i en idébank för integrationsarbetet. Vidare pågår också en hel del olika forskningsprojekt, som ger ny användbar kunskap kring en lyckad integrations nyckelområden- bostad, utbildning, språk och arbete. Ett EU-finansierat projekt konstaterar att Sverige är det land som har bäst förutsättningar i form av relevanta lagar och bestämmelser på plats, när det gäller flyktingmottagning, men att glappet mellan bestämmelser och utfall kring flyktingarnas aktiviteter i civilsamhället är en utmaning. Språket är viktig, men som en intervjuad flykting konstaterade: ”Nu har jag lär mig svenska, men vem ska jag prata denna svenska med?”
I Helsingborg pågår ett annat, internationellt uppmärksammat integrationsprojekt. I ett bostadsområde har 20 nyanlända, unga flyktingar och 30 äldre personer över 70 år handplockats och undantagits från bostadskön. Villkoret är att man skriver på ett särskilt hyreskontrakt där man förbinder sig att umgås med sina grannar minst två timmar i veckan. Resultatet har blivit helt nya kontaktformer där flyktingarna får språk- och läxhjälp och de äldre slipper vara ensamma.
Redaktionens kommentar:
Ett tankeväckande experiment är att jämföra samhällets integrationsarbete med näringslivets, när ett förvärvat företag ska integreras. Då är det stora belopp som står på spel och stora resurser som sätts in i form av managementkonsulter, kommunikationsexperter och HR-avdelningar, för att integrationen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt och framför allt bli framgångsrik. (Fast det är inte alltid man lyckas ändå.)