Vad händer?
Sanna Marin och Sebastian Kurz må ha försvunnit från den världspolitiska arenan, men deras generationskamrater(millenials) och de som är ännu yngre (generation Z) håller på att kliva fram och ta för sig, väl medvetna om att de är många. I hösten amerikanska presidentval utgör de nästan 40 procent av valmanskåren, något som särskilt oroar de republikanska valstrategerna. För generation Z har helt andra värderingar än de som Trump & co står för. De viktigaste frågorna för den här gruppen, enligt olika undersökningar, är kvinnans rätt att kontrollera sin reproduktiva hälsa, rätten för alla amerikaner att andas ren luft och dricka rent vatten, rätten för varje barn att garanteras en utbildning av hög kvalitet samt rätten för yngre människor att känna sig trygga från skolskjutningar. Aborträtt, klimat- och vapenlagar med andra. Inte precis republikanernas bästa grenar.
Som om det inte vore nog så måste strategerna förhålla sig till ytterligare en osannolikt stor maktfaktor – Taylor Swift. Enligt en någorlunda pålitlig undersökning betraktar sig 53% av amerikanerna som hennes fans, vilket innebär 180 miljoner personer. 16%, (54 miljoner) går ett steg längre och ser sig som en Swiftie, som passionerat och hängivet följer sin idol. När Taylor Swift, sedan några år tillbaka öppet visar sitt stöd för Demokraterna och inte minst uppmanar sina amerikanska swifties att registrera sig som väljare (vilket är nödvändigt i USA) kan man förstå republikanernas nervositet.
Ett tredje exempel på att Generation Z börjar bli att räkna med både i USA och på andra ställen är de stämningar som barn och unga lämnar in mot stater för att dessa inte gör tillräckligt för att förhindra en klimatkatastrof. I USA vann en grupp om 16 ungdomar i höstas ett mål mot delstaten Montana, när en domare i ett domslut slog fast att staten kränkte deras konstitutionella rätt till ”en ren och hälsosam miljö,” samt deras rätt till värdighet, hälsa och säkerhet och lika skydd inför lagen. 32 europeiska stater, inklusive Sverige, har på motsvarande sätt stämts inför Europadomstolen av sex unga portugiser, som hävdar att länderna inte gör tillräckligt för att stoppa den globala uppvärmningen. Och det här är bara toppen på isberget. Runtom i världen pågår det hundratals stämningar av motsvarande karaktär. De flesta målen har inte nått sina respektive högsta domstolar ännu, så vilken praktisk betydelse domsluten får är för tidigt att säga men att de påverkar är helt klart.
Redaktionens kommentar:
I Sverige pågår en motsvarande rättegång. Det är ungdomsgruppen Aurora som i en grupptalan med över 600 barn och ungdomar, varav en är naturligtvis är Greta Thunberg, stämt svenska staten för att den inte behandlar klimatkrisen som en kris, och därmed kränker kärandes mänskliga rättigheter. Att Nacka tingsrätt meddelat att stämningen kan prövas i domstolen är en delseger, men mycket återstår. Skulle Aurora vinna uppstår en intressant situation, med tanke på hur den nuvarande regeringens klimathandlingsplan ser ut att leda till att klimatmålen för 2030 inte uppnås.