Vad händer?
Att vi lever i ett uppmärksamhetssamhälle har varit en självklarhet allt sedan Thomas Davenport introducerade begreppet runt millennieskiftet. Sedan dess har utvecklingen bara accelererat, till största delen beroende på sociala mediers intåg i våra liv, Aktuell forskning visar hur vår koncentrationsförmåga minskat med 103 sekunder på dessa tjugo år och är nu nere i 8 sekunder, vilket, tänkvärt nog, är en sekund mindre än för en guldfisk.
Resultatet förtrollar och förskräcker samtidigt. Förtrollar därför att internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet dels ger tillgång till gratis information och kunskap i en utsträckning man inte trodde var möjlig, dels ger oss möjligheter att behålla eller återuppta kontakten med vänner och bekanta och följa dem i deras vardag (om än med ett rätt glansigt filter). Förskräcker, därför att vi näst intill förlorat vår förmåga att fokusera och koncentrera oss, plus att sociala mediers affärsmodell belönar allt från narcissister över extremister till terrorister i jakten på den enda valuta som räknas numera – uppmärksamhet.
Och lösningen? Tja här darras det på manschetten, med tanke på den enorma position dessa sociala medier har i vårt vardagsliv, men det finns två parallella vägar. Den ena är att axla det personliga ansvaret och sätta gränser för sig själv, men också som vårdnadshavare – vilket kan vara lättare sagt än gjort. Avfölj så många influensers du bara kan, scrolla inte nervöst på mobilen i tid och otid, se om du klarar av att läsa en helt vanlig bok. Den andra vägen är att samhället griper in och också sätter gränser via lagstiftning. I USA har en domare godkänt en stämning mot Google, Meta m.fl. för att ungdomar utvecklat ett beroende av deras plattformar och EU:s nya Digital Service Act kommer också att få betydelse.
Redaktionens kommentar:
Det som stämmer till eftertanke är den samstämmiga bilden från forskningen att vi som kollektiv har tappat fokus och ständigt behöver nya, tätare och kortare stimuli (läs TikTok och YouTube Shorts) i en värld där en av de stora strömningsplattformarna helt öppet konstaterar att deras värsta konkurrent heter sömn!