Vad händer?
Det är trångt i ingången till det nya förlovade landet – AI. Där trängs de stora teknikjättarna, främst Apple, Amazon, Alphapet, Meta och Microsoft i en kapplöpning som det är minst sagt svårt att överblicka. AI:s för- och nackdelar har vi många gånger tidigare skrivit om i det här nyhetsbrevet. Nu gäller frågan vad som händer om teknikjättarna tillåts dominera området fullständigt. Svaren (eller försök till svar) finns ofta under rubriker som: ”Glöm USA och Kina – Teknikjättarna är den nya världsmakten”. Enligt den teorin är nationerna inte längre självständiga när algoritmerna styr (eller åtminstone rejält påverkar) nästan allt vad medborgarna gör, från hur de använder sin tid på jobb och fritid, över vilka de umgås med, till hur de röstar i allmänna val. Ett konkret exempel är frågan om Ukraina fortfarande hade existerat om inte Microsoft försett landet med molntjänster och cyberförsvar och Musks Space X låtit dem använda satellitkommunikationsystemet Starlink (dock med vissa reservationer).
Mot denna dystopiska framtidsbild står i första hand EU:s, men även USA:s och faktiskt även Kinas beslutsamhet att styra utvecklingen med hjälp av lagstiftning.
Redaktionens kommentar:
Här har vi ytterligare en omvärldssignal som än så länge är utan facit. Fast vad som händer med AI är oerhört mycket viktigare än om Mark Zuckerberg får ordning på sin fantasivärld. AI i fel händer kan innebära en katastrof, precis som AI i rätta händer innebär enorma möjligheter. Vad värre är så ankommer det på oss alla att följa utvecklingen och vara med och påverka, vilket kräver kunskap. En bra början är att gå den hyllade on-line-kursen Elements of AI som anordnas av Helsingfors universitet. Den är gratis och på svenska.