Vad händer?
Demokratins ställning i världen är minst sagt skakig. I land efter land fortsätter odemokratiska krafter att flytta fram sina positioner.
Vad det beror råder det en förvånansvärd samsyn kring. Många, inklusive den filippinsk-amerikanska journalisten och tillika nobelpristagaren Maria Ressa och den kontroversielle miljardären George Soros lyfter fram social mediers och numera även AI:s betydelse. Ressa menar att Filipinerna under president Duterte har fungerat som en försökskanin för demokratins kollaps, där regimen ständigt utsätter journalister och andra misshagliga för både fysiska hot och trakasserier, inklusive mord, i kombination med koordinerade påhopp från presidentens digitala trollarméer. Carnegieprofessorn Steven Feldstein går ett steg längre och talar om tre asiatiska länder som går i bräschen för digital tyranni – Filipinerna, Thailand och Kina. Här kombineras censur, övervakning och avancerad AI för att ta förtrycket till en högre nivå.
George Soros adderar ytterligare en aspekt till vad han kallar demokratins ”polykris”, nämligen klimatförändringarna. Den stora utmaningen här är om det i en demokrati går att driva den, i vissa stycken drakoniska, klimatpolitiken som flera experter menar är nödvändig. Knappast, säger 63 procent av de tillfrågade i en undersökning från SOM-institutet och är beredda att acceptera en demokratipaus (vad det nu är).
Redaktionens kommentar:
Här samsas uppenbarligen alla tre megatrender om att skapa förutsättningarna för de nya tiderna. Visst kan Filipinerna, Thailand och Kina kännas avlägset, men samma sociala media verktyg finns som bekant att tillgå även här. Vi är naturligtvis långt från en digital tyranni, men lite vaksamhet skadar inte. Vårt land befinner sig som bekant i ett extremt utsatt läge, som knappast beror på koranbränningarna i sig, utan det faktum att de målmedvetet exponeras i sociala medier, i det här fallet TikTok.