Vad händer?
VUCA har länge varit en akronym på modet inom framtidsforskningen. Bokstäverna markerar att omvärlden är volatile (instabil eller lättrörlig), uncertain (osäker), complex (komplex) samt ambiguous (tvetydig), eller som Harvard Business Review sammanfattar det: “Hey, it’s crazy out there!” 24 februari 2022 tog VUCA steget från att främst vara ett begrepp i en forskningsdiskussion till att inte bara bli en fruktansvärd ukrainsk verklighet, utan även global vardag.
Komplexiteten, instabiliteten och osäkerheten gör sig påmind på en mängd olika områden. Främst märks det inom t.ex. energi, tillväxt, inflation, livsmedel, transport och logistik men även ”mjuka” områden som kultur, media och värderingar påverkas.
Det är nästan rörande att läsa välrenommerade, internationella aktörers olika bedömningar om vilka effekter den ryska invasionen och västs sanktioner kommer att få. The Economist Intelligence Unit, Morgan Stanley, The New York Times, The Center for Strategic and International Studies, Bloomberg, och många fler lägger pannorna i djupa veck och kommer fram till att oljan blir fortsatt dyr och gaspriserna ännu dyrare, liksom ett antal metaller som aluminium och nickel, för att inte tala om vete, raps, majs och andra jordbruksprodukter. Den globala inflationen stiger och tillväxten sjunker, medan transporter försvåras och logistikkedjor bryts. Allt extrapolerat och framtaget med hjälp av olika AI-styrda datamodeller.
Vad de egentligen menar är att just nu är alla traditionella beslutsmodeller tämligen meningslösa, för instabiliteten, osäkerheten, komplexiteten och tvetydigheten är helt enkelt för stor. VUCA-världen är här på riktigt!
Redaktionens kommentar
Det är inte alltid så kul att leva i VUCA-världen, något som bl.a. The Guardian skriver om. Redan under pandemin var det många som ägnade sig åt ”doomscrolling”, dvs att ständigt hänga på sociala medier på jakt efter en förklaring till vad som hände, eller åtminstone vara först med att upptäcka när det gick åt pipan. Ukrainakriget verkat leda till samma beteende hos många. Nu handlar det inte längre bara om att försöka hantera osäkerheten, utan snarare hela VUCA-perspektivet med komplexitet, instabilitet och volatilitet. Tyvärr låter det sig knappast göras, så en bättre strategi är nog att följa the Guardians råd och försöka hitta tillbaka till dig själv och samtidigt dela din oro med andra i den trygga förvissningen att vi alla är ungefär lika skärrade. Att lägga den egna oron åt sidan för ett tag och i stället mer konkret bidra ekonomiskt eller praktiskt till hjälp åt Ukraina är naturligtvis kanske ännu bättre.