Vad händer?
Den internationella finansvärlden är naturligtvis fortfarande tydligt mansdominerad, men just nu sitter förvånansvärt många kvinnor på de verkliga toppositionerna. Från vår utkikspost som EU-land syns föga oväntat först Europeiska Centralbankens chef, Christine Lagarde, som har något av en rockstjärnestatus, men i ett globalt perspektiv smäller nog både WTO:s nytillträdda generaldirektör Ngozi Okonjo-Iwela och IMF:s verkställande direktör Kristalina Georgieva minst lika högt.
Lagardes karriär att full av ”första kvinnan som…” – först att leda en internationell advokatbyrå, först som fransk finansminister, först som IMF- chef och nu först som ECB-chef. Även hon har för övrigt likheter med Baerbock – båda har varit elitidrottare på nationell nivå. Hon har också en uttalad strategi att fungera som förebild och bereda plats för andra kvinnor.
Okonjo-Iwela är inte lika medial, men har bland annat hunnit med att vara finansminister i Nigeria två gånger. En av gångerna fick hon sin mamma kidnappad som påtryckningsmedel för att hon inte skulle ge sig på landets korruption (mamman återlämnades oskadd efter fem dagar och Konjo-Iwela fortsatte att bekämpa korruptionen). Georgievas, som är född i Bulgarien, bakgrund är inte en fullt så dramatisk, men hon har bland annat hunnit med att vara EU-kommisionär och VD för Världsbanken.
Redaktionens kommentar:
En annan tidigare EU-kommisionär som var bra nära att kunna tillträda en motsvarande topposition är Cecilia Malmström. Hon förlorade i våras en mycket jämn strid om jobbet som OECD:s nya generalsekreterare till Australiens tidigare (manlige) finansminister