Vad händer?
Om ovissheten kring AI åtminstone till en viss del kan botas med en grundkurs kan man tyvärr inte säga det samma när det gäller ovissheten om klimatet. För här kan man tala om en komplex verklighet med en stark huvudtrend och en betydligt svagare mottrend, vilket gör att ovissheten består, åtminstone i vissa kretsar.
Huvudtrenden är naturligtvis att klimatuppvärmningen är på riktigt, något som såväl forskare, med IPPC i spetsen, som politiker och näringslivet till största delen är överens om. Denna enighet har som bekant bland annat resulterat i Parisavtalet och Agenda 2030. Men det finns andra röster, som utan att vara påstridiga klimatförnekare, ifrågasätter den gängse bilden av att drastiska åtgärder är nödvändiga för att rädda planeten. Till de mer pålästa hör meteorologiprofessorn Lennart Bengtsson, som inte förnekar att klimatet håller på att ändras, men som menar att det är stora brister i de modeller som används. Det viktiga är att bemöta konsekvenserna av dessa klimatförändringar på ett realistisk sätt och inte utifrån önsketänkande. Den alltid lika optimistiske Björn Lomborg, chef för Copenhagen Census, är inne på samma linje och anser att klimatalarmismen är lika farlig som klimatförändringen, eftersom folk blir rädda och fattar illa genomtänkta beslut.
Redaktionens kommentar:
Oberoende av var man står i sakfrågan går det att konstatera att det behövs ett mer balanserat klimatsamtal. En undersökning som Vattenfall gjort på de sju marknader där företaget är verksamt, påvisar vikten av att belysa hur positiva åtgärder faktiskt genomförs och gör skillnad, men att dessa medialt drunknar i all den negativa rapporteringen. Det är ett problem, för undersökningen visar också att de som ser positiva nyheter och inlägg kring klimatet är betydligt mer benägna att anamma ett klimatvänligt beteende. I det perspektivet kan man fundera över effekten av att, som DN, göra Greta Thunberg till gästande chefredaktör för en dag, eller att som Nya Zeeland utlysa nationellt klimatnödläge. Klimatalarmism eller nödvändigt klarspråk?