Vad händer?
Intresset för det som kallas ESG dvs. Environmental. Social and Governance factors (enklast översatt som hållbarhetsfaktorer vid investering) bland globala investerare, som pensionsfonder, riskkapitalister och storbanker, har ökat stadigt under de senaste åren, ivrigt påhejat av offentliga aktörer som EU, OECD och FN. Fortfarande står den här typen för en liten del av de globala investeringarna, men trenden är klart växande, mycket beroende på ett ökat tryck från konsumenter, som gärna köper hållbart, om prisskillnaden inte är alltför stor.
Men sedan kom pandemin med en global lågkonjunktur och rejält ökad arbetslöshet i släptåg. Frågan som ekonomiska experter ställer är om detta faktum innebär slutet för ansvarsfulla investeringar, eller åtminstone en paus? Inte nödvändigtvis. Allt fler menar att pandemin och klimatförändringen och andra miljörisker hänger samman. Covid 19 utbrottet kan därför ses som en viktig väckarklocka för politiker och andra beslutsfattare. 2020 blir en föraning om vad som väntar runt hörnet om inget görs åt klimatförändringen.
Redaktionens kommentar
Ett intressant perspektiv i sammanhanget är att länder som tar hänsyn till olika former av välbefinnandeaspekter i sina nationalräkenskaper och inte enbart mäter BNP, som Island, Finland och Nya Zeeland verkar ha klarat den akuta ekonomiska krisen förhållandevis bra. En orsak skulle kunna vara att välbefinnandeaspekterna är hållbarhetsinriktade, medan BNP är produktionsinriktad och därmed mer beroende av den fossila ekonomin.