Dags att säga farväl till frihandel och öppna gränser?
Vad händer?
Globaliseringen står inför enorma utmaningar, konstaterar ett otal tunga internationella källor som Foreign Affairs, Newsweek, New York Times och The Guardian. När land efter land, kontinent efter kontinent stänger gränser, inför exportförbud, hävdar att viruset är ”utländskt” och beter sig allmänt osolidariskt, blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att återskapa det förtroende och de spelregler som krävs för att de globala logistikkedjorna ska fungera, när pandemin väl är över.
Inte för att globaliseringen varit utan utmaningar och ifrågasättande tidigare. Tvärtom. Problemen har blivit alltmer uppenbara, speciellt efter finanskrisen 2008. Det välstånd som skapats har inte kommit alla till del, utan gjort framför allt redan rika kapitalägare ännu rikare, vilket skapat en grogrund för populistpartier och social oro.
Dessutom har den nödvändiga specialiseringen gjort såväl företag som länder sårbara för olika former av störningar, eller ”svarta svanar” vare sig det handlar om naturkatastrofer, som bränder och översvämningar, eller som nu epidemier.
Till detta ska läggas den gryende insikten att västvärlden gjorts sig beroende av Kinas produktionskapacitet på ett sätt som kan skapa utpressningssituationer, vilket den svenska regering fått erfara i fallet Gui Minhai.
Mycket pekar således på att globaliseringen efter Corona tar sig andra och mer blygsamma former. Men samtidigt ska man vara medveten om att mödosamt uppbyggda, globala logistikkedjor inte är lätta att plötsligt ersätta med lokala eller regionala leverantörer. För att inte tala om vad det skulle kosta!
Redaktionens kommentar
En mer närliggande frågeställning är vad som händer med EU, när de fyra fria rörligheterna som det tagit decennier att bygga upp, kunde avskaffas på bara några veckor? Den mer än halvsekellånga nordiska passfriheten är i praktiken ett minne blott. EU kommissionen tvingas att hota med rättsliga åtgärder för att åtminstone till en viss del kunna häva Tysklands exportförbud för sjukvårdsmaterial. Bilderna på de milslånga köerna för långtradare vid bl.a. den tysk-polska gränser dröjer sig kvar.
Självklart talas det om att detta är tillfälliga åtgärder, föranledda av den akuta situationen, men tillfälliga åtgärder som tjänar vissa aktörers syften har en tendens att bli permanenta.